11 mrt 2021

Data-driven sloop en recyclage: matchen van vraag en aanbod van materiaalstromen

Tracimat voelt zich gesteund in haar inzet voor de circulaire economie. Vlaanderen Circulair heeft zopas ons project ‘Data-driven sloop en recyclage’ goedgekeurd. Voor dit project werken we samen met WTCB, Deceuninck, Reynaers Aluminium, Wienerberger en Pittsburgh Corning Europe.

Om hergebruik en recyclage te stimuleren en te promoten, moeten we de materialen die vrijkomen bij sloopwerken sturen richting materiaalproducenten die de verschillende stromen willen verwerken tot nieuwe materialen. Vandaag is er nog te weinig transparantie over deze materialenstromen en daar willen we verandering in brengen.

De inventaris van materialen die aanwezig zijn in een te slopen gebouw of infrastructuurwerk, worden ingegeven in ons digitaal platform, alsook hun bestemming na de sloop. Deze databank vormt de ideale basis om urban mining te versterken.

Het einddoel van dit project is een proof of concept, dat illustreert hoe samenwerking, centraliseren en delen van informatie en afstemming binnen de keten leidt tot meer hergebruik en meer (hoogwaardige) recyclage.