Tracimat is uitzonderlijk gesloten op vrijdag 19 april 2024.

Architect, ontwerp- en ingenieursbureau

U treedt op in naam van uw opdrachtgever die een gebouw of infrastructuur wil laten slopen. Daarom is het belangrijk te weten dat uw opdrachtgever mogelijk een aantal verplichtingen heeft in het kader van regelgeving rond slopen (Materialendecreet).

Bij de sloop- of opbraakwerken zullen verschillende materialen vrijkomen, die dikwijls herbruikbaar en/of recycleerbaar zijn. Een belangrijke voorwaarde daarbij is dat deze vrijgekomen materialen vrij zijn van gevaarlijke stoffen en van stoffen die de recyclage kunnen verhinderen. Vaak zijn er gevaarlijke materialen aanwezig, zoals asbest, die correct geïdentificeerd en verwijderd moeten worden om gezondheids- en milieurisico’s voor mens en omgeving te vermijden. Via een selectieve sloop kan de zuiverheid van de recycleerbare afbraakmaterialen verzekerd worden, hetgeen hun waarde verhoogd. Een SOP is aldus een eerste stap naar het duurzaam omgaan met (sloop)materialen en vermindert ook de milieu- en gezondheidsrisico’s bij de sloop en recyclage. Voor de vrijgekomen puinfractie (metselwerk, beton, …) kan Tracimat bovendien een verwerkingstoelating afleveren, hetgeen een financieel voordeel oplevert bij aflevering op een breekinstallatie.

Voor meer informatie verwijzen we ook graag naar de FAQ onderaan deze pagina.

Wat moet ik als architect zeker weten?

Om een duurzame en selectieve sloop of renovatie te organiseren dient u de volgende stappen te zetten:

  1. Schakel een Tracimatdeskundige* in voor de opmaak van een sloopopvolgingsplan (SOP). Voor sloopwerven vanaf een bepaald volume is de opmaak van een SOP verplicht en dient deze te worden toegevoegd aan de omgevingsvergunningsaanvraag.
  2. Bezorg de Tracimatdeskundige zoveel mogelijk informatie over het gebouw of de infrastructuur, zodat deze een zo goed mogelijke inschatting kan maken van de materialen die gaan vrijkomen (bouwvergunning, info m.b.t. renovaties, foto’s, bestaande asbestinventaris, plannen en bestekken, bodemonderzoek, technische verslagen…).
  3. Laat het sloopopvolgingsplan conform verklaren door Tracimat, een erkende sloopbeheerorganisatie. Hiervoor vraagt Tracimat een dossierbijdrage (zie onze tarieven).
  4. Voeg het conform verklaarde sloopopvolgingsplan bij het bestek en voorzie de nodige posten voor de toepassing van de wetgeving rond sloopopvolging. Raadpleeg hiervoor onze 'Richtlijnen voor de opmaak van een bestek - sloopopvolgingsplan en sloopopvolging'. Een goed SOP en een goed bestek leidt tot een goede offerte en vermindert de verrassingen en meerkosten bij de uitvoering.
  5. Het sloopbedrijf kan op basis van deze conformverklaring en het sloopopvolgingsplan een verwerkingstoelating bij Tracimat aanvragen. Hiervoor vraagt Tracimat een dossierbijdrage (zie onze tarieven).
  6. Het sloopopvolgingsplan wordt aan het aanvraagdossier voor de omgevingsvergunning toegevoegd indien deze onder het toepassingsgebied van Vlarema valt (Vlarema art. 4.3.3)
  7. Bij gebouwen groter dan 1000 m³ waar ook asbest aanwezig is, is een controlebezoek en de opmaak van een controleverslag nodig om een verwerkingstoelating te krijgen. Doe in dat geval opnieuw beroep op uw Tracimatdeskundige.
  8. Vraag na afloop van de sloop- of renovatiewerken een kopie van het sloopattest aan uw aannemer.

Als u als architect (i.o.v. uw opdrachtgever) beschikt over een BTW-nummer kunt u zich via ons digitaal portaal aansluiten bij Tracimat (zie 'Hoe aansluiten'). Deze aansluiting is gratis en geeft u de mogelijkheid om voor de werven waarvoor u als architect (i.o.v. uw opdrachtgever) bent opgegeven het volledige traceringssysteem vanaf de conformverklaring tot en met het sloopattest op te volgen. Hierin krijgt u ook een overzicht van alle materialen die in de te slopen constructie aanwezig zijn en wat er met deze materialen is gebeurd na de sloop.

* raadpleeg onze lijst van aangesloten deskundigen

Welke dienstverlening biedt Tracimat u aan?

  • Ondersteuning en advies in alle fases van uw project;
  • Nazicht van uw sloopopvolgingsplan en de aflevering van een conformverklaring;
  • Een digitaal portaal, afgestemd op uw rol als studiebureau, waar u de voortgang van de werken kan volgen.

FAQ

1. Wanneer is de volledige traceerbaarheidsprocedure via een sloopbeheerorganisatie verplicht?

Sinds 1 juli 2022 is de volledige traceerbaarheidsprocedure verplicht voor sloop-, renovatie- of ontmantelingswerken die onder het toepassingsgebied van Vlarema art. 4.3.3 § 1. vallen én waarvoor de omgevingsvergunningsaanvraag ingediend werd na 30/06/2022. Dit geldt o.a. voor:

  • Niet-residentiële gebouwen met een bouwvolume van meer dan 1000 m³ (*);
  • In hoofdzaak residentiële gebouwen (> 2/3) met een bouwvolume van meer dan 5000 m³ (*) (m.u.v. eengezinswoningen);
  • Infrastructuurwerken en onderhoudswerken aan infrastructuur met een volume van meer dan 250 m³.

(*) Inclusief ondergrondse ruimtes bijv. (kruip)kelders.

Raadpleeg onderstaand schema om te weten te komen of de verplichting voor uw werf geldt.

Schema 'Wanneer is de traceerbaarheidsprocedure via Tracimat vzw verplicht?'

Wat als de volledige traceerbaarheidsprocedure niet verplicht is voor mijn werf?

Indien er geen verplichting is tot het volgen van de volledige traceerbaarheidsprocedure, maar men puin van de geplande sloop- of opbraakwerken wel als laagmilieurisico-profiel (LMRP) bij de vergunde breker wil aanbieden, dan is de opmaak van een sloopopvolgingsplan wel een vereiste. Enkel op basis van een sloopopvolgingsplan, dat conform dient te worden verklaard door Tracimat, kan in de traceerbaarheidsprocedure van Tracimat worden ingestapt, om finaal het puin als LMRP te kunnen afvoeren en het sloopattest te kunnen aanvragen.

2. Welk voordeel heb ik om met Tracimat samen te werken voor mijn sloopwerf?

Als bouwheer/architect zijn er verscheidene voordelen verbonden aan het volgen van de Traceerbaarheidsprocedure:

  • Er is een kwaliteitsvolle sloopinventaris bij aanbesteding van de sloopwerken zodat er op een uniformere manier én met kennis van zaken een prijs gegeven kan worden
  • De risico’s op onverwachte meerkosten en onvoorziene omstandigheden dalen aangezien het sloopopvolgingsplan een duidelijk overzicht van de aanwezige materialen (met bijhorende verwijderingsadviezen) geeft.
  • Met een verwerkingstoelating kan de steenachtige puinfractie aan een lagere tarief (als LMRP puin) door een vergunde inrichting (breker) verwerkt worden
  • Garantie dat alle materialen op een legale manier verwijderd worden
  • Minder risico op verspreiding van gevaarlijke stoffen naar het milieu en de directe omgeving (controlebezoek bij aanwezigheid van asbest)
  • Meewerken aan een ketenzorgsysteem dat de circulaire economie versterkt en meer transparantie binnen de keten mogelijk maakt

3. Hoe dien ik als bouwheer een sloopopvolgingsplan in bij Tracimat om een conformverklaring te verkrijgen?

Om een werf via Tracimat te laten verlopen, dient u als bouwheer een sloopopvolgingsplan te laten opmaken door een bij Tracimat aangesloten sloopdeskundige.

In een sloopopvolgingsplan wordt een inventaris opgemaakt van alle materialen die zullen vrijkomen bij de geplande sloop- en afbraakwerken, en worden de hergebruik- en recyclagemogelijkheden van deze materialen bekeken. Verder bevat het sloopopvolgingsplan aandachtspunten en eventuele uitvoeringsbepalingen voor de aanpak van de selectieve sloop- en afbraakwerken.

De bij Tracimat aangesloten deskundige dient het sloopopvolgingsplan in bij Tracimat via het digitaal portaal.

Tracimat vzw kijkt vervolgens het sloopopvolgingsplan na op volledigheid, correctheid en praktische uitvoerbaarheid. Als het sloopopvolgingsplan voldoet aan de gestelde eisen, levert Tracimat vzw een conformverklaring af. De conformverklaring vermeldt de belangrijkste gegevens, conclusies, beperkingen en voorwaarden met betrekking tot de uitvoering van de selectieve sloop- en afbraakwerken.

4. Hoe krijg ik als opdrachtgever toegang tot het digitaal portaal van Tracimat?

Als u als bouwheer beschikt over een BTW-nummer kunt u zich via ons digitaal portaal aansluiten bij Tracimat (zie 'Hoe aansluiten'). Deze aansluiting is gratis en geeft u de mogelijkheid om de werven waarvoor u als bouwheer bent opgegeven van dichtbij op te volgen. 

5. Lijst met afkortingen

  • SP = Standaardprocedure (OVAM)
  • TRA = Dossiernummer (Tracimat)
  • SOP = Sloopopvolgingsplan
  • CSOP = Conform sloopopvolgingsplan (klik hier voor meer info)
  • LMRP = Laagmilieurisico-profiel (klik hier voor meer info)
  • HMRP = Hoogmilieurisico-profiel (klik hier voor meer info)
  • VWT = Verwerkingstoelating (klik hier voor meer info)
  • SA = Sloopattest (klik hier voor meer info)

6. Is een conformverklaring van een sloopopvolgingsplan vereist bij de omgevingsvergunningsaanvraag?

Neen, er geldt enkel een verplichting om een sloopopvolgingsplan (SOP) op te maken voor werven die binnen het toepassingsgebied van Vlarema art. 4.3.3 § 1. vallen. Dit sloopopvolgingsplan moet worden toegevoegd aan de omgevingsvergunningsaanvraag.

Een conform verklaard sloopopvolgingsplan moet toegevoegd worden bij de aanbestedingsdocumenten, de prijsvraag en contractuele documenten (Vlarema art. 4.3.3 § 3.). Deze conformverklaring kan aangevraagd worden bij de sloopbeheerorganisatie. Dit kunt u doen door het dossier via het digitaal portaal van Tracimat in te dienen.