Tracimat is uitzonderlijk gesloten op vrijdag 19 april 2024.

Sloopdeskundige

Als sloopdeskundige via Tracimat maakt u in opdracht van de bouwheer of projectontwikkelaar een sloopopvolgingsplan op. Het sloopopvolgingsplan (SOP) is een essentieel instrument om een selectieve sloop mogelijk te maken en om ervoor te zorgen dat zuivere materialen vrijkomen uit de sloop die vrij zijn van gevaarlijke stoffen en van storende stoffen die de recyclage kunnen belemmeren. Een SOP is een eerste stap naar het duurzaam omgaan met (sloop)materialen en vermindert ook de milieu- en gezondheidsrisico’s bij de sloop en recyclage.

Bij sloop- of renovatiewerken van gebouwen groter dan 1000 m³ waarbij er ook asbest aanwezig is, voert u bovendien het controlebezoek uit en staat u in voor de opmaak van het controleverslag. Voor dit type sloopwerken is dit een noodzakelijke voorwaarde opdat Tracimat een verwerkingstoelating kan afleveren.

Wat moet ik als sloopdeskundige zeker weten?

  1. Om als sloopdeskundige te kunnen werken, dient u onze opleidingen te volgen. Tracimat voorziet 2 types van sloopdeskundige: een (1) deskundige gebouwen en infrastructuur en een (2) deskundige infrastructuur. Ook dient u te voldoen aan onze aansluitingsvoorwaarden
  2. Voor de opmaak van het sloopopvolgingsplan dient u de standaardprocedure voor de opmaak van een sloopopvolgingsplan en controleverslag te volgen.
  3. Per deelprocedure (uitgebreide procedure gebouwen, vereenvoudigde procedure gebouwen, procedure infrastructuur) stelt Tracimat een template voor het SOP ter beschikking. U dient gebruik te maken van deze templates, waarbij de opbouw van het SOP (volgorde van de hoofdstukken) belangrijk is, maar waar u uiteraard uw eigen huisstijl mag in verwerken.
  4. U kan dit sloopopvolgingsplan indienen via ons digitaal portaal om een conformverklaring te verkrijgen. Daarbij geeft u de meest essentiële gegevens van het SOP, zoals de materialeninventaris, in het portaal in.
  5. Bij gebouwen groter dan 1000 m³ waar ook asbest aanwezig is, zal u als sloopdeskundige ook een controlebezoek moeten uitvoeren en een controleverslag opmaken. Dit is nodig opdat het sloopbedrijf een verwerkingstoelating kan krijgen.
  6. Ook het controleverslag kan u indienen via ons digitaal portaal.

Voor meer informatie over de aansluitingstarieven en de dossierbijdragen (aanvraag conformverklaring), klik op de knop hieronder

Tarieven voor sloopdeskundigen

Welke dienstverlening biedt Tracimat u aan?

  • Tracimat organiseert een volledig pakket aan opleidingen voor Tracimatdeskundigen;
  • Ondersteuning en advies bij de opmaak van het sloopopvolgingsplan en het controleverslag;
  • Nazicht van uw sloopopvolgingsplan en de aflevering van een conformverklaring;
  • Een digitaal portaal, afgestemd op uw rol als studiebureau, waar u de voortgang van de behandeling van uw project op de voet kan volgen.

FAQ

1. Wanneer is de volledige traceerbaarheidsprocedure via een sloopbeheerorganisatie verplicht?

Sinds 1 juli 2022 is de volledige traceerbaarheidsprocedure verplicht voor sloop-, renovatie- of ontmantelingswerken die onder het toepassingsgebied van Vlarema art. 4.3.3 § 1. vallen én waarvoor de omgevingsvergunningsaanvraag ingediend werd na 30/06/2022. Dit geldt o.a. voor:

  • Niet-residentiële gebouwen met een bouwvolume van meer dan 1000 m³ (*);
  • In hoofdzaak residentiële gebouwen (> 2/3) met een bouwvolume van meer dan 5000 m³ (*) (m.u.v. eengezinswoningen);
  • Infrastructuurwerken en onderhoudswerken aan infrastructuur met een volume van meer dan 250 m³.

(*) Inclusief ondergrondse ruimtes bijv. (kruip)kelders.

Raadpleeg onderstaand schema om te weten te komen of de verplichting voor uw werf geldt.

Schema 'Wanneer is de traceerbaarheidsprocedure via Tracimat vzw verplicht?'

Wat als de volledige traceerbaarheidsprocedure niet verplicht is voor mijn werf?

Indien er geen verplichting is tot het volgen van de volledige traceerbaarheidsprocedure, maar men puin van de geplande sloop- of opbraakwerken wel als laagmilieurisico-profiel (LMRP) bij de vergunde breker wil aanbieden, dan is de opmaak van een sloopopvolgingsplan wel een vereiste. Enkel op basis van een sloopopvolgingsplan, dat conform dient te worden verklaard door Tracimat, kan in de traceerbaarheidsprocedure van Tracimat worden ingestapt, om finaal het puin als LMRP te kunnen afvoeren en het sloopattest te kunnen aanvragen.

2. Hoe krijg ik als sloopdeskundige toegang tot het digitaal portaal van Tracimat?

Om als sloopdeskundige toegang te krijgen tot het digitaal portaal dient u zich aan te sluiten bij Tracimat VZW.

Aansluiten bij vzw Tracimat gebeurt door een gebruikersaccount aan te maken op het digitaal platform en mits te voldoen aan de aansluitingsvoorwaarden en het aanvaarden van de algemene voorwaarden, de tarieven en de privacy charter. De deskundige is een neutrale partij onafhankelijk van de (sloop)aannemer en de producent van gerecycleerde granulaten.

De voorwaarden om als Tracimat deskundige te kunnen aansluiten kunt u HIER terug vinden.

3. Hoe dien ik als sloopdeskundige een sloopopvolgingsplan in om een conformverklaring te verkrijgen?

Om als sloopdeskundige een sloopopvolgingsplan ter conformverklaring in te dienen, verwijzen we graag naar onderstaande handleiding waarin alle te volgen één voor één worden toegelicht. 

In onderstaande tutorial video worden de te volgen stappen verder toegelicht.

Bij het indienen van het sloopopvolgingsplan vragen we o.a. enkele administratieve gegevens, de totaalhoeveelheden van de geïnventariseerde materialen en het door de deskundige opgesteld PDF document in het portaal in te geven. Deze informatie is de basis voor al de verdere stappen in het traceerbaarheidssysteem. Voor het PDF rapport voorziet Tracimat vooropgestelde templates die voldoen aan de huidige wetgeving.

Na het indienen van alle gevraagde informatie heeft Tracimat 30 werkdagen de tijd om het sloopopvolgingsplan te beoordelen.

4. Wanneer is er een controlebezoek & controleverslag vereist en hoe dien ik dit in?

Bij dossiers die vallen onder de uitgebreide procedure waarbij asbest aanwezig is, is minstens één controlebezoek/controleverslag verplicht. Het controleverslag geeft een totaal overzicht van het verloop van de werf. De bouwheer (of opdrachtgever van de sloop- en afbraakwerken) dient hiervoor een deskundige tijdig aan te stellen zodat de werken geen vertraging oplopen.

Controlebezoek

Het controlebezoek bestaat uit een plaatsbezoek waar de deskundige aan de hand van een door Tracimat aangeleverde checklist en een gesprek met de sloopverantwoordelijke nagaat of er selectief gesloopt wordt en dat er zeker geen gevaarlijke materialen in het steenpuin komen. Er wordt nagegaan of de sloopwerken zo worden uitgevoerd dat zuiver puin naar de breker kan afgevoerd worden.

Voor de gevaarlijke materialen kijkt de deskundige na of de verwijdering hiervan correct en volledig gebeurt. Voor storende stoffen kijkt de deskundige na dat het sloopplan voldoende voorziet dat deze stoffen apart ingezameld en afgevoerd worden zodat deze niet met het puin vermengd worden. Bij het indienen van het controlebezoek dient de deskundige de checklist en bijkomend fotomateriaal in. De voorziene bestemmingen van de gevaarlijke materialen moeten dan ook worden ingegeven in het portaal.

Als blijkt dat de werken correct verlopen en er geen aanwijzingen zijn dat er gevaarlijke of storende stoffen met het puin kunnen worden afgevoerd, kan het controlebezoek worden goedgekeurd. Na deze goedkeuring door Tracimat kan de sloper een verwerkingstoelating aanvragen.

Voor meer info over het controlebezoek, verwijzen we graag naar de onderstaande handleiding en tutorial video waarin alle te volgen stappen één voor één worden toegelicht:

Controleverslag

Het controleverslag wordt aan het einde van de werken opgemaakt en ingediend. Dit verslag omvat een PDF document waarvoor Tracimat een template voorziet. Hierin beschrijft de deskundige het verloop van de werf. De deskundige gaat aan de hand van de door sloper aangeleverde afgiftebonnen na wat de bestemmingen en uiteindelijk afgevoerde hoeveelheden materialen zijn van de werf. Deze bestemmingen en hoeveelheden dient de deskundige ook in via de voorziene tabs in het portaal.

Voor meer info over het controleverslag, verwijzen we graag naar de onderstaande handleiding en tutorial video waarin alle te volgen stappen één voor één worden toegelicht:

5. Hoe word ik een sloopdeskundige om sloopopvolgingsplannen te mogen opmaken en indienen?

Een sloopdeskundige is een neutrale partij onafhankelijk van de (sloop)aannemer en de producent van gerecycleerde granulaten. Er worden twee types sloopdeskundige onderscheiden:

  1. Deskundigen voor de opmaak van een sloopopvolgingsplan in het kader van zowel sloop van bouwwerken als afbraak van infrastructuurwerken (conform de 3 deelprocedures zoals omschreven in de standaardprocedures), het uitvoeren van controlebezoeken en de opmaak van controleverslagen, verder genoemd “sloopdeskundige bouwwerken en infrastructuur”.
  2. Deskundigen die enkel in het kader van infrastructuurwerken sloopopvolgingsplannen opmaken (o.a. opmaak van sloopopvolgingsplannen voor infrastructuurwerken conform de deelprocedure infrastructuurwerken zoals omschreven in de standaardprocedures), verder genoemd “Sloopdeskundige infrastructuur”.

Aansluitingsvoorwaarden sloopdeskundige "Bouwwerken en infrastructuur"

  • Het doorlopen van een basisopleiding ‘Asbest’;
  • Het doorlopen van de verplichte opleiding tot ‘Gecertificeerd asbestdeskundige inventarisatie’ bij een door de OVAM erkende certificatie-instelling, inclusief het slagen voor het bijhorend examen;
  • het doorlopen van een basisopleiding ‘sloop’, inclusief het slagen voor het bijhorende examen;
  • het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, inclusief risico asbest, met eenwaarborg van minimaal 1 mio €.

Aansluitingsvoorwaarden sloopdeskundige "Infrastructuur"

  • Het doorlopen van een opleiding tot sloopdeskundige infrastructuur;
  • Tot 30/06/2024: het doorlopen van de verplichte opleiding tot ‘Gecertificeerd asbestdeskundige inventarisatie’ bij een door de OVAM erkende certificatie-instelling, inclusief het slagen voor het bijhorend examen. Met het in voege treden van VLAREMA 9 veranderen de aansluitingsvoorwaarden voor sloopdeskundigen Infrastructuur vanaf 1/07/2024. Lees meer
  • Het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, inclusief risico asbest met een waarborg van minimaal 1 mio € (zie deel 1.3).

Voor meer info m.b.t. bovenstaande punten verwijzen we naar onze aansluitingsvoorwaarden

6. Lijst met afkortingen

  • SP = Standaardprocedure (OVAM)
  • TRA = Dossiernummer (Tracimat)
  • SOP = Sloopopvolgingsplan
  • CSOP = Conform sloopopvolgingsplan (klik hier voor meer info)
  • LMRP = Laagmilieurisico-profiel (klik hier voor meer info)
  • HMRP = Hoogmilieurisico-profiel (klik hier voor meer info)
  • VWT = Verwerkingstoelating (klik hier voor meer info)
  • SA = Sloopattest (klik hier voor meer info)

7. Is een conformverklaring van een sloopopvolgingsplan vereist bij de omgevingsvergunningsaanvraag?

Neen, er geldt enkel een verplichting om een sloopopvolgingsplan (SOP) op te maken voor werven die binnen het toepassingsgebied van Vlarema art. 4.3.3 § 1. vallen. Dit sloopopvolgingsplan moet worden toegevoegd aan de omgevingsvergunningsaanvraag.

Een conform verklaard sloopopvolgingsplan moet toegevoegd worden bij de aanbestedingsdocumenten, de prijsvraag en contractuele documenten (Vlarema art. 4.3.3 § 3.). Deze conformverklaring kan aangevraagd worden bij de sloopbeheerorganisatie. Dit kunt u doen door het dossier via het digitaal portaal van Tracimat in te dienen.