Tracimat werft aan! Raadpleeg onze vacatures en solliciteer nu. Wie weet word jij onze volgende collega.
27 okt 2023

Vanaf 1/01/2024: wijzigingen voorwaarden verlaagd btw-tarief (6%) voor sloop- en heropbouw + sloop- en heropbouwpremie

Voorwaarden verlaagd btw-tarief (6%) vanaf 1/01/2024

Al enkele jaren geldt in België een verlaagd btw-tarief van 6% voor de sloop en heropbouw van één of meerdere woningen, dit voor zowel particulieren en rechtspersonen als voor bouwprojecten die via bouwpromotoren verlopen. Deze maatregel is geldig tot 31 december 2023. Meer info en voorwaarden, klik HIER.

Vanaf 1 januari 2024 blijft de maatregel van het verlaagde btw-tarief van 6% uitsluitend behouden voor particulieren, en dit voor onbepaalde tijd. Voor bouwprojecten via bouwpromotoren zal het btw-tarief opnieuw 21% bedragen. Er zal wél een overgangsperiode van één jaar ingevoerd worden voor particulieren die een woning via een bouwpromotor aankopen. De concrete uitwerking van de overgangsmaatregelen wordt op korte termijn door de regering voorzien.

Voorwaarden sloop- en heropbouwpremie vanaf 1/01/2024 

Als gevolg van de beslissing van de federale overheid betreffende de wijzigingen rond het verlaagde btw-tarief van 6% bij sloop en heropbouw, heeft de Vlaamse regering beslist om het toepassingsgebied van de sloop- en heropbouwpremie vanaf 1 januari 2024 naar het volledige Vlaamse grondgebied uit te breiden. 

Deze premie bedraagt 10.000 euro en kan voor omgevingsvergunningsaanvragen vanaf 1/01/2024 door particulieren per bouwproject slechts éénmalig en onder onderstaande voorwaarden bij de Vlaamse overheid worden verkregen.

  • Het bouwproject komt niet in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 6%;
  • Het bouwproject betreft een gecombineerde aanvraag van de sloop- en heropbouwvergunning;
  • De volledige bovengrondse constructie moet worden afgebroken (funderingen mogen behouden blijven);
  • De sloop moet selectief en conform de asbesteisen / asbestinventaris gebeuren. Hiervoor dient een asbestinventarisattest en/of een sloopopvolgingsplan te worden opgemaakt en conform verklaard.
  • Er mag geen aansluiting meer zijn op het aardgasdistributienet.